Kind aan huis bij de Beekdalhoeve

(persbericht) https://hetgezinsblad.nl/2018/11/25/kind-aan-huis-bij-de-beekdalhoever (staat niet meer online)

Kind aan huis bij de Beekdalhoeve

ASSENKinderboerderij De Beekdalhoeve in de wijk Marsdijk heeft recent een subsidie ontvangen van de NAM vanwege het project ‘Steek energie in de buurt’. Het bedrag wordt geïnvesteerd in vervanging van materialen en verbetering van de boerderij.

,,De kinderboerderij bestaat sinds 2000, dus 18 jaar,” vertellen bestuurslid Koen Vos en beheerder Johan Berghuis. Het bestuur van de kinderboerderij bestaat uit vier personen, de voorzitter, penningmeester, secretaris en een algemeen bestuurslid. Van maandag tot en met vrijdag zijn er cliënten van de dagbesteding van Van Boeijen die samen met behulp van de beheerders de kinderboerderij draaiende houden. In het weekend zorgt het overkoepelende bestuur samen met vrijwilligers voor het reilen en zeilen bij de boerderij.

Berghuis is zelf zeventien jaar betrokken bij De Beekdalhoeve. ,,De mensen van Van Boeijen zijn supervriendelijk en dit is natuurlijk ook een superomgeving om te integreren voor mensen met een beperking. We beginnen ’s ochtends om 08.45 uur eerst met een koffie. Daarna voeren we de dieren en geef ik aan welke klussen gedaan kunnen worden, zoals de hokken schoonmaken en dergelijke.”

Na de lunch wordt verder gegaan met de werkzaamheden en de dieren zoals geiten, schapen, konijnen, kippen, eenden, varkens, shetlanders, ganzen, cavia’s, parkieten en een koe weer gevoed. Tegen 16.30 uur zit de dag er op.

Door de week is de boerderij van 08.30 tot 16.30 uur open in ieder geval één dag in het weekend. Dan is het open als de vrijwilligers aanwezig zijn, dan is ook de vlag gehesen. Het aantal bezoekers wisselt geven de heren aan, dit hangt ook af van de weersomstandigheden. ,,Maar rond de lammertijd en als er veulens zijn dan is het wel een stuk drukker, net als bij het paaseieren zoeken.”

De kinderboerderij ontvangt regelmatig schoolklassen. Zij kunnen naast de dieren bekijken ook over het uilenpad, een pad waar kinderen langs vragen komen die met de natuur te maken hebben. Verder is er een vlindertuin vlakbij De Beekdalhoeve en is er ‘ballonwoning’ die voor activiteiten zoals kinderfeestjes wordt gebruikt en verhuurd wordt. Voor het onderhoud en de financiën is de boerderij aangewezen op de gemeente die een deel van de kosten van het voer en de exploitatie voor haar rekening neemt. De rest moet De Beekdalhoeve zelf verkrijgen, onder meer door middel van donaties.

Zoals recent de gift van de NAM vanwege het project ‘Steek energie in de buurt’. Het geld wordt onder meer gebruikt voor vervanging van onder andere kruiwagens, enkele voertonnen en het bouwen van een afdak voor diverse werkzaamheden. Verder wil men banken, picknicktafels en prullenbakken plaatsen en bijvoorbeeld de vloer van de ballonwoning aanpakken.

Kijk voor meer informatie over de kinderboerderij op www.beekdalhoeve.nl.

Door Cindy Houwen